FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

joi, 6 mai 2010

Mancare de cartofi cu muuuuult marar

Nimic nu se compara cu o mancare de legume - cu sau fara carne, dupa caz, gust, chef si disponibilitati. Mancarea de cartofi cu muuuuult marar e preferata Vizigotului. E o preparatie extrem de simpla si rapida. De fapt reteta este atat de simpla si versatila incat poate fi preparata cu mai multe legume: cartofi, pastai, mazare, morcovi....impreuna (si-atunci se numeste ghiveci) sau separat.

Aveti nevoie de:
- carne de pui (optional)
- cartofi
- ceapa
- catei de usturoi
- suc de rosii (sau bulion de ardei, sau rosii pasate....pe scurt, roshitura, care ce are)
- sare si piper
- ulei pentru calit
- foi de dafin
- marar verde 

De cantitati nu ma intrebati.....pentru 6 portii eu pun cam 6-7 cartofi, 2-3 cepe si marar verde 2-3 legaturi. Rositura cat sa se coloreze binisor si frumusel, ulei 2-3 linguri, sare piper, vorba ceea, cat se cere...... 

Da' mai bine va povestesc. Eu va zic de mancarea cu carne de pui, daca vreti de post, n-aveti decat sa sariti peste faza asta. 
Mai intai se pun la fiert carforii, cubulete cat de mari va plac, in apa cu sare si 2-3 catei de usturoi ne-dezbracati de camasa. Dau o aroma subtila si difuza de mai mare dragul. 

Se taie, deci, cubulete carnea de pui si se pune la prajit in o lingura de ulei de masline, incins, intr-o tigaie cu fundul gros. Se amesteca din cand in cand, cu grija, sa se albeasca pe toate partile. In timpul asta, cat cartofii se fierb si puiul se rumeneste, nu stati geaba: tocati ceapa (verde, daca se gaseste). 

Cand puiul s-a albit pe toate partile, punem ceapa tocata. O lasati numai cat se se sticleasca un pic si presarati sare si piper care ajuta la inmuiat leguma. Cand si ceapa e usor calita, urmatoarea etapa: cartofii, care, de-acuma, trebuie sa se fi fiert asa, cam 80% din cat inseamna fiert pe deplin. 



Ii adaugati cuburi peste combinatia carne si ceapa si amestecati usor! Ne place sa aiba cartofii muchiile indulcite de bine ce s-au fiert dar trebuie sa ii mai menajam un pic, macar pana trece si urmatoarea etapa: bulionul. Eu am pus 2-3 linguri bune de bulion de ardei care-mi place in mod deosebit pentru culoarea pe care o da mancarii si, nu in ultimul rand, pentru aroma de pur si simplu ardei pe care o are.



Am mai adaugat un pahar din zeama in care au fiert cartofii si am lasat mancarea in pace sa ajunga iar la clocot.  Dupa 10 minute de clocot potolit, amestecat in ei din cand in cand, numa bine s-au intrepatruns aromele si mancarica e gata pentru urmatoarea etapa. 



Urmatoarea etapa e mararul! Boieri Dumneavoastra, tare bun ii mararul asta! O prietena draga, se stie ea care-i, a zis odata ca tare trebuie sa ne fi iubit Al de Sus de ni l-a dat. Si zau ca asa ii. Nimic nu se compara cu aroma de marar proaspat tocat, verde de nu se poate, si aromat de te doare nasul.  Adaugati, asadar, peste mancarica, 2-3 legaturi de marar tocat marunta si desfatati-va cu aroma. Daca vara are un miros, apoi sa stiti ca asta e: mirosul unei mancari proaspat facute, condimentata cu marar! 




Amestecati si mararul sa se infrateasca, mai lasati sa clocoteasca un pic , 2-3 minute, si asta e! Inchideti focul si chemati mesenii! Daca n-or fi venit deja de la miros.  



De regula noi combinam cu o salata de muraturi sau cu salata de rosii cu ceapa. Merge si fara nici un fel de salata, ca are gustul suficient de fresh si aromat, fara a fi greu. 

Cum ziceam la inceput, daca tineti post, sariti etapa cu puiul si e o mancare numa buna de facut rapid. Sau, o puteti face fara carne si s-o combinati, la 2 mese, cu 2 fripturi diferite. De exemplu o data cu gratar de pui si o data cu carnati. Merge bine si langa niste snitele. Sau ce combinatii va mai trec prin cap.

Pofta mare!


3 comentarii:

  1. Minunata reteta si mai ales minunat stilul tau de scris. Simpatic si cu mult haz.

    O sa mai revin si pentru alte retete ! pari o comoara de sfaturi si idei .

    Cu multe multumiri
    Pusa

    RăspundețiȘtergere
  2. Merge tare bine și cu ciuperci...

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...