FIINDCA

Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar. Da' pasiunea e cel mai bun condiment......

luni, 5 noiembrie 2012

Ciorba de curcan cu macris si, desigur, paine

Zilele astea, Boieri Dumneavoastra, mi-s ca un copil care a primit o jucarie noua. Prin nu stiu ce minune banala, am inceput sa fac paine si, culmea, sa-mi si iasa demential de buna. Cred ca e o treaba psihedelica si filosofala legata de renuntarea la complexe si la incadrarea in tipare....haaaaaaaa, frumos vorbesc, a? Altfel spus, e mai simplu: am lasat balta retetele si am incercat sa fac paine asa cum fac aluatul de clatite, pizza si placinta: la ochi si feeling, sperand ca ingerasu' pazitor nu e ocupat cu alte dezastre si are grija sa-mi iasa! Si de regula se achita de sarcina, dragul de el :)) . Pe scurt, cum ziceam, de vineri tot fac paine, zilnic, si inca nu m-am oprit. Insa, ca sa nu intre familia la banuieli si sa inceapa a trage concluzii pripite legate de dezvoltarea unor obsesii, hai sa ne prefacem ca acu postez o retetea de Ciorba de curcan acrita cu macris  si ca Painea simpla impletita e doar asa, o treaba colaterala.

Cu ciorba e simpluta problema, ca a fost o nimeritura, nu mai aveam decat 2 portii de ciorba radauteana in frigider si, cum saptamana asta e vacanta, se cere diversitate, ca nu pot servi Vizigotimii sale aceeasi mancare si la pranz si la cina. Asa ca am scos la dezghetat o pulpa inferioara de curcan, am trimis copilul la tenis cu bunicul din dotare, si am continuat sa ma intreb, linistita, ce sa gatesc....A, mai scosesem si o scaricica afumata la dezghetat, si ma intrebam si asupa ei la fel de aprig. Pendulam intre varza, fasole si mazare. Fasole nu, ca tocmai facusem linte saptamana trecuta, batuta, ce e drept, dar totusi...asa ca pana la urma m-am decis la Mancare de varza cu afumatura. Bine, n-am avut varza murata ci proaspata, insa am facut-o exact ca acolo, cu un pahar de apa fierbinte supliment ca era varza cam uscata. Dar a iesit super.

No, si dupa ce varza era la cuptor, in siguranta, m-am intors la subiectul ciorbei. Am pus haripa de curcan la fiert in apa (fro 3 l cred ca are cratita) si am inceput sa adun la legume si idei din frigider. Asadar, ciorba de curcan cu macris, se face in felul urmator (va rog sa retineti ca toate cantitatile sunt orientative, deloc restrictive, fiecare pune ce legume-i plac, adaptat la marimea familiei, si ca reteta mea e mai mult o idee de compozitie decat o reteta in sine).
- 1 aripa de curcan
- 3 l de apa
- 2 cepe mici
- 1 segment de praz de 20 cm (cu aproximatie)
- 1 ardei rosu mic
- o mana de dovlecel tocat cubulete
- o  mana de morcov tocat cubulete
(asta fiindca aveam ramase de la o mancare anterioara si nu stiu sa zic exact cantitatile)
- 4 linguri de radacina de pastarnac data pe razatoarea mica (asta fiindc asa am radacina de pastarnac congelata la pungute)
- 2 linguri de tije de telina tocate marunt (din acelasi motiv, asa mi le-am congelat)
- 100 ml suc de rosii
- 1-2 linguri bulion de ardei
- 1 lingura de ulei de masline
- 2 maini de macris tocat marunt
- cam 200 ml de zeama de prune (sau bors, sau, dupa gust, cu ce prefera boieru sa acreasca ciorba)
- 2 oua (pt dres ciorba la final)
- 1 praf de zahar (tot pt dres, la final, daca e prea acra)

Metodologia se inscrie in galeria marilor clasici: aripa de curcan se pune la fiert, cam vreo ora, timp in care gospodina, curatand, spaland si tocand la legume, care pe tocator care pe razatoare, isi face de lucru prin bucatarie, si aduna spuma rezultata din fiert. Eu de regula adun 1-2 randuri de spuma, dupa care torn ceva apa rece - cam jumate de pahar - ceea ce face sa se ridice un nou rand de spuma, si repet procedura de 2-3 ori. Dupa aia las in liniste la fiert cat ma ocup de legume. Ceapa tocata marunt, prazul la fel, morcovul cubulete si dovlecelul le-am inabusit f putin in ulei de masline. Doar cat sa se inmoaie putin.  Am presarat sare si piper si le-am inchis focul. Cand aripa de curcan a inceput sa dea semne de descarnare - cam la o ora de fiert - am turnat zarzavatul calit si am adaugat si restul: tijele de telina, radacina de pastarnac rasa, bulionul de ardei si sosul de rosii.
Am mai lasat la fiert cam 10 minute, dupa care am adaugat macrisul tocat marunt. Eu il aveam congelat, cred ca ceea ce am pus poate fi echivalat cu 2 maini de macris proaspat tocat. Lasati la fiert cam 5 minute si gustati sa verificati gustul de acru. Daca se mai cere, adaugati si zeama de prune sau borsul.

Inca 10 minute de fiert si puteti drege cu oul batut. Il mai fierbeti si pe acesta max 5 minute si ciorba e gata. Mergea si niste leustean proaspat dar m-am trezit tarziu. Insa mesenii au fost multumiti. Asta e tot ce conteaza. Au mancat ciorba cu paine proaspata si ceapa rosie. Asta nu se pune, ca fi-miu manca ceapa rosie la orice..... :) Asa ca nu constituie neaparat o recomandare. :))


Cat despre paine....mai facui o tura. De data asta m-a chinuit talentul si-am facut paine impletita, insa n-am avut tava potrivita (maine merg sa-mi cumpar, ce credeti....) si am copt-o asezata in diagonala in tava teflonata primita cadou de la o foarte draga prietena cu care impartasesc delirul culinar si pasiunea pt mancare buna, gatita in casa, pentru cupii pofticiosi.....se stie ea care-i si cand o avea blog, site, link, ce vrea ea, eu am sa fiu prima cu promovarea....Deci am copt painea asezata cam ciudat, de aici si aspectul dezorganizat de larva, insa gustul si aspectul general fac toti banii.
Paine simpla impletita:
- 250 g faina alba (in curand primesc de la furnizor si faina integrala si incepem improvizatiile)
- jumatate de pliculet de drojdie uscata
- 50 ml ulei de masline (eu, de lene sa cotrobai in balcon, am folosit tot de cel cu busuioc verde infuzat)
- 1 lingurita zahar brun
- 150 ml apa calduta
- 1 lingurita sare
- ou batut pt uns painea
- ulei de masline pt uns tava

Am pus apa + drojdia + zaharul in castron, am amestecat nitel, dupa aia am asteptat sa faca basicute si am rasturnat tot amestecul in cuva masinii de paine. Am adaugat sarea, uleiul si faina si am lasat la framantat doar prima tura din programul de aluat, aia care dureaza aprox 20 min. Dupa care am scos bila de aluat din masina si am pus-o la dospit intr-un castron sigilat cu folie alimentara, in cuptorul cu microunde cu usa inchisa, evident nepornit, cam 45 min-o ora. Dupa asta am scos aluatul din castron (crescuse cel putin la dublu fata de volumul initial), l-am impartit in 2, am modelat din fiecare parte cate un carnat si le-am impletit. Am pus in tava unsa cu ulei - aici trebuie sa va distrez nitel si sa marturisesc ca, la viteza, in loc de ulei de masline am turnat in tava cam o lingurita de ulei de masline aromatizat cu trufe, ceea ce a conferit niste valente nebanuite mirosurilor din timpul coptului - am mai lasat la crescut in cuptorul cu usa inchisa cam 20 minute si, in sfarsit, am copt la foc mediu cam 40 minute.

Rezultatul arata bine, miroase demential, are un gust excelent si o consistenta, zic eu, ideala.

Taiata felii, dupa ce s-a racorit binisor, l-a facut pe fi-miu sa exclame: Abia astept sa inceapa scoala sa imi dai sandvis cu paine din asta!!!! ....ceea ce, trebuie sa recunosc, e mare lucru !!!



Cam astea fusera eforturile culinare ale serii. Am facut si un desert - crumble de pere cu scortisoara  - dar, desi gustul a fost absolut minunat, nu am reusit sa-l pozez la timp si, oricum, vreau sa-l repet nainte sa ma laud, ca a iesit prea uscat pentru gustul meu. Insa combinatia de fructe cu scortisoara, la cald, e de natura sa ma scoata din cea mai neagra depresie si sa-mi dea o stare de bine.
A, si dupa ce credeam ca mergem la culcare si ne relaxam intru odihna, a inceput fiul - dupa ce, repet, a mancat cate o portie din toate cele de mai sus, si ciorba, si varza, si crumble - a inceput, zic, a intreba: da avem lapte:? da gris ai? da orez?....pai nu faci niste orez cu lapte? ca nu mai pot de pofta! .... asa ca am facut orez cu lapte.....dar despre asta mai incolo ca, daca e sa postez tot ce gatesc, aicea mor....

Noapte buna, Boieri Dumneavoastra!!!! 

Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...